CESARICA

Cesarica je malo mjesto pogodno za opuštanje od gradske vreve i užurbanog načina života. Nalazi se na  rivijeri u okolici Karlobaga, poznatoj po kristalno čistom moru i planinskom okrepljujućem zraku koji dolazi s Velebita i prema iskustvima domaćih stanovnika donosi zdravlje.

Cesarica je malo povijesno mjesto u predgrađu Karlobaga, smješteno ispod Velebita, sa kristalno čistim morem, lijepim kamenim i pješčanim  plažama na potezu  od Cesarice do Karlobaga i mogućnošću kratkih jednodnevnih izleta, u veće gradove: Karlobag, Senj, Gospić (muzej Nikole Tesle), Pag, Starigrad, Zadar, nacionalne parkove prirode: Sjeverni Velebit (preko 1700m), Paklenica (kod Starigrada), Plitvička jezera, Krka (slapovi rijeke Krke) i Kornati (niz malih otoka), Zavratnica (fjord kod Jablanca). Cesarica je  prvenstveno odredište preporučljivo za miran odmor. Restorani, trgovine i mjesta za zabavu se mogu naći u susjednoj Ribarici (1 minuta autom) i Karlobagu  (7 minuta autom). Nedaleko Cesarice, na otoku Pagu je poznato mjesto zabave Novalja.

Cesarica je nekad bila središte sa školom  i crkvom. Danas je u mjestu crkva  a škola je u Karlobagu. Sve više se razvija aktivni turizam pa je moguće koristiti izletničke čamce za kraće izlete oko Paga, kao i ronilačke, ribolovne izlete s polaskom iz Karlobaga. Razvija se i biciklizam, za koji se koriste biciklističke staze na Velebitu. Planinari mogu koristiti brojne planinarske rute, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza. Sa planinskog prijevoja Baške Oštarije pruža se prekrasan pogled na Obalu i otoke karlobaške rivijere.

Okolica i zanimljiovsti